Netwerk Diversiteit & Inclusie

Het netwerk Diversiteit & Inclusie biedt leden een platform om aandacht te vragen voor diversiteit en inclusie en om samenwerking te versterken. Ook is in 2023 een pilot gestart waarin drie zorgorganisaties, de gemeente Amsterdam en Sigra samen met NewBees Inc. onderzoeken welke interventies effectief zijn om racisme en discriminatie in zorg en welzijn te verminderen. Daarnaast vindt elk jaar de Conferentie Diversiteit & Inclusie plaats. Hier vind je volop inspiratie en zetten we je aan het denken met onderzoek, krachtige verhalen en praktijkvoorbeelden. 

Het Sigra netwerk Diversiteit & Inclusie werkt proactief samen aan een diverse en inclusieve zorg en welzijn. De deelnemers brengen vraagstukken in die tijdens de bijeenkomsten worden behandeld. We leren van elkaar en nodigen deskundigen uit van binnen en buiten de sector. We werken samen door:

  • Te verbinden op verschillende thema’s en;
  • Elkaar hierin te versterken en;
  • Waar mogelijk gezamenlijk op te trekken.

 
Ben je lid van Sigra en wil je aansluiten bij het netwerk? Stuur dan een mail naar Nicole Ranzijn via nranzijn@sigra.nl

Sigra Diversiteitsaward

Eén keer in de twee jaar reikt Sigra de Diversiteitsaward uit. De prijs (een bedrag van duizend euro) gaat naar bijzondere, vernieuwende, cliënt- of patiëntgerichte en toepasbare initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie. Een vakkundige jury bepaalt op basis van de criteria de winnaar.

Winnaars Diversiteitsaward 2023

Op 19 oktober 2023 vond de conferentie Diversiteit en Inclusie plaats in het Amsterdam Art Centre. Tijdens dit evenement werd de Sigra Diversiteitsaward 2023 uitgereikt aan twee organisaties: Cordaan en Reade. Beide organisaties werden door de jury geprezen vanwege hun innovatieve inspanningen op het gebied van diversiteit en inclusie.

  • Reade viel op met het project Inclusief speelgoed in de kinderrevalidatie, waarin poppen werden geïntroduceerd waarmee alle kinderen zich kunnen identificeren.
  • Cordaan kreeg erkenning voor de Diversiteitskoffer, waarmee teams en cliënten op een laagdrempelige manier over diversiteit konden praten. Beide projecten waren vernieuwend en toonden mogelijkheden voor brede toepasbaarheid.

 

Winnaars Diversiteitsaward 2021

Tijdens de conferentie Diversiteit & Inclusie reikte Sigra voor de vijfde keer de Diversiteitsaward uit. Amsterdam UMC deelt de eerste prijs met het draagvlakonderzoek Widening Access en het Het Steunpunt gendervragen. Arkin heeft met de ‘Arbeidsmarkt- en antistigma campagne in één’ de tweede prijs gewonnen. Lees meer over de diversiteitsaward in 2021. 

Racisme en discriminatie tegengaan in zorg en welzijn

Uit onderzoek van Movisie en het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat discriminatie in de zorgsector wijdverspreid is, maar concrete cijfers ontbreken nog. Wel toont CBS aan dat in 2022 11,4% van de medewerkers in welzijn en zorg discriminatie op het werk ervoer. Discriminatie draagt bij aan hogere verzuimcijfers en gezondheidsschade, zoals hart- en vaatziekten en mentale gezondheidsproblemen.

In juni 2022 organiseerde de gemeente een conferentie om diversiteit en inclusie in de zorg te versterken. Dit leidde tot het ‘Actieprogramma Discriminatie’, dat in november 2022 werd goedgekeurd door het Netwerk Diversiteit & Inclusie van Sigra. Hoewel de aanvraag voor een IZA-subsidie werd afgekeurd, besloot de gemeente Amsterdam om zelf een pilot te financieren. Deze pilot, in samenwerking met drie zorg- en welzijnsorganisaties, richt zich op trajecten voor inclusie en diversiteit. Samen met NewBees Inc. onderzoeken de gemeente Amsterdam en Sigra welke interventies effectief bijdragen aan het verminderen van racisme en discriminatie in zorg en welzijn.

De doelstellingen van de pilot zijn: 

  • We geven drie zorg- en welzijnsorganisaties in Amsterdam praktische handvatten om inclusie te versterken.
  • We vergroten het bewustzijn en de vaardigheden van medewerkers rondom racisme en discriminatie.
  • We onderzoeken welke interventies succesvol zijn om racisme en discriminatie in de sector tegen te gaan.


Dit traject loopt in 2024 en zal daarna worden geëvalueerd. We integreren best practices in een vernieuwd actieprogramma om de zorg en welzijn in Amsterdam inclusiever en toegankelijker te maken en om discriminatie en racisme in de sector blijvend aan te pakken.