Kernteam

Efficiënte samenwerking

In iedere wijk komt een kernteam dat bestaat uit een huisarts, wijkverpleegkundige, apotheker en een toegangsprofessional tot het sociaal domein. Deze professionals vormen samen een vast aanspreekpunt voor elkaar en voor ouderen en hun mantelzorgers. De onderlinge communicatie tussen de professionals loopt via een digitaal platform. Het gebeurt nog te vaak dat huisartsen vragen krijgen die eigenlijk niet voor hén bestemd zijn maar voor het sociaal domein. “Door korte lijnen en een heldere taakverdeling kan sneller de juiste zorg of ondersteuning worden geboden, wat tegelijkertijd de druk op huisartsen verlaagt”, vertelt Nicole de Reuver, projectmanager Kernteam in de wijk.
 

Proactieve en preventieve zorg

In de regio Kennemerland zijn er ongeveer 38.000 ouderen van 75 jaar en ouder, waarvan een aanzienlijk deel kwetsbaar is. Door beter samen te werken in kernteams, weten we precies wie deze ouderen zijn en wat zij nodig hebben. Dit voorkomt onnodige zorgvragen en zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
 

De kracht van samenwerking

Naast de vaste kernteams werken ook andere specialisten, zoals de GGZ of een specialist ouderengeneeskunde, samen met het team wanneer nodig. Dit maakt de aanpak flexibel en aanpasbaar aan de specifieke behoeften van een wijk. Het doel is om binnen de regio circa 70  kernteams op te zetten die zorgen voor een structurele verbetering van de zorg in de wijken. “Door vaste aanspreekpunten en korte lijnen tussen zorg en sociaal domein, kunnen we proactief maatwerk leveren”, zegt De Reuver.
 

Terug naar zorgen voor elkaar

De Reuver ziet voor de verdere verlaging van de druk op de zorg ook een grote rol weggelegd voor de ouderen zelf, hun omgeving en alle overige inwoners van Kennemerland. “We moeten terug naar de tijd waarin het in de samenleving gebruikelijk was dat je naar elkaar omkeek. Deze community-gedachte zijn we in alle drukte een beetje kwijtgeraakt. De eerste stap moet zijn: proberen iets zelf te regelen, of met hulp van familie of een kennis. Daarna zou pas de stap naar professionele hulp of ondersteuning vanuit het sociaal domein of de zorg moeten worden gezet. We moeten er uiteindelijk samen voor zorgen dat de zorg en ondersteuning ook in de toekomst beschikbaar blijft voor wie deze echt nodig heeft.”
 

Aan de slag

Het is nu zaak om te focussen op het inregelen van werkafspraken tussen organisaties en het oprichten van kernteams in de wijken. “Iedereen staat al in de meewerkstand en we werken al organisatie-overstijgend”, zegt de Reuver. “Dit gaan we nog beter organiseren zodat het werk ook leuk blijft en we de uitstroom van professionals zoveel mogelijk beperken.”

Wil je meer informatie over het project Kernteam in de wijk, of ook met deze nieuwe aanpak werken? Neem contact op met Nicole de Reuver via ndereuver@hzk.nl.

Over Kennemerland in beweging

Dit project is onderdeel van het Regioplan Kennemerland dat in het kader van het IZA / GALA traject de zorgtransformatie in de regio stimuleert. Sigra vertegenwoordigt in deze regionale opgave de bij haar aangesloten zorgaanbieders en werkt hierin nauw samen met gemeenten, zorg- en welzijnsaanbieders en zorgverzekeraars.