Werkgroep 1: Veerkrachtige Amsterdammer

Deze werkgroep zet radicaal in op preventie om zo de veerkracht van de meest kwetsbare Amsterdammers te vergroten. In september trapte de werkgroep af met een brede kick-off. We besteden dit jaar veel aandacht aan verdiepend onderzoek zodat we vanaf 2025 en verder doen wat écht nodig is en waar draagvlak voor is. Dit doen we door het volgende uit te werken: 

  • GAP-analyse door middel van straatinterviews en het in beeld brengen van het veerkracht-versterkend aanbod in de buurten: 
    • G-Buurt-Noord, 
    • Reimerswaal, 
    • Czaar Peterbuurt en 
    • De kleine Wereld
  • Verzamelen van relevante (wetenschappelijke) kennis over veerkracht en deze verwerken in een systeemkaart.
  • Evaluatie op de eerder ontwikkelde ‘eenzaamheidstool’ -> om te leren hoe we het beste kunnen aansluiten bij de professionals in de buurt. 
     

In de onderzoeken kijken we wat er versterkt kan worden op het gebied van mentale zelfzorgzaamheid, mentale samenzorgzaamheid en een mentaal gezonde omgeving, én hebben we oog voor systeemfactoren die de veerkracht in sommige buurten extra onder druk zetten.  

Aan de werkgroep nemen de volgende domeinen deel: Buurtteam, Sociaal Domein, GGZ, Stadsdelen, Thrive, Wetenschap, Inwoners, Informele Zorg en Sport.

Werkgroep 2: Amsterdammer met klachten op verschillende levensgebieden

Werkgroep 2 werkt voor de Amsterdammer die klachten ervaart binnen verschillende levensgebieden. Het doel hierbij is: Elke Amsterdammer wordt domein overstijgend ondersteund en wordt niet belast met een scheiding van verschillende domeinen maar ervaart juist een samenhang in de ondersteuning en zorg.​

Om dit te bereiken werken we aan verschillende doelstellingen:

  • De Amsterdammer met klachten over verschillende levensgebieden ontvangt domein overstijgende ondersteuning. 
    • In 2024 startte een projectleider die een projectplan opstelt voor het opzetten van het verkennende gesprek binnen Amsterdam.
    • In 2025 starten er verschillende verkennende gesprekken.
  • Amsterdamse professionals werken structureel domein overstijgend samen.
    • In 2024 startte Elaa en Arkin met het voorbereiden van een training voor praktijkondersteuners (POH’s) om meer domein overstijgend te gaan samenwerken. De verwachting is om deze in 2025 aan te bieden. 
    • Ook heeft Elaa gesprekken met de Amsterdamse vrijgevestigde psychologen en worden zij betrokken in de beweging van zorg naar gezondheid.
  • De Amsterdammer ontvangt laagdrempelige en toegankelijke ondersteuning dicht bij huis.
    • In 2025 onderzoekt de werkgroep samen met bestaande initiatieven hoe de twee andere mechanismen van het mentale gezondheidsnetwerk binnen Amsterdam optimaal functioneert. 
       

Om de nodige verandering voor de Amsterdammer te kunnen maken bestaat de werkgroep uit: ervaringsdeskundigen, Buurtteam, OKT, Arkin, Sociale Basis, Huisartsen, vrijgevestigde psychologen, GGD, Gemeente Amsterdam, Zilveren kruis en POH’s.

Werkgroep 3: Amsterdammers met ernstig psychiatrische aandoeningen

Deze werkgroep richt zich op passende zorg en ondersteuning voor Amsterdammers met ernstig psychiatrische ontregeling. We zetten in op de volgende thema’s:

  • Opgave 1: Het optimaal benutten van de beddencapaciteit en het creëren van een passend zorglandschap bij acute psychiatrische ontregeling. Deze doelstelling draagt bij aan een juiste en efficiënte toeleiding van een patiënt die acuut zorg nodig heeft. 
  • Opgave 2: Het ontwikkelen en versterken van samenwerkingsinitiatieven tussen kleinere en grotere aanbieders van GGZ-behandelingen, zodat zij gezamenlijk kunnen voorzien in de zorg voor patiënten met complexe problematiek. Daarnaast wordt gewerkt aan een toegankelijke en efficiënte verwijsmethode, zodat cliënten direct naar het juiste loket kunnen worden doorverwezen.
  • Opgave 3: Een passend woon-zorglandschap voor mensen met EPA (ernstige psychiatrische aandoening) die behoefte hebben aan ondersteuning bij wonen en welzijn. 


Belangrijk om te noemen is dat opgave 3 op zoek gaat naar de samenhang bij onderstaande lopende initiatieven:

  • Het versterken van de W in de Wijk aanpak die inclusie van mensen met een psychische kwetsbaarheid bevordert. Professionals en vrijwilligers in de sociale basis worden beter toegerust om eraan bij te dragen dat mensen met een psychische kwetsbaarheid zich welkom voelen in hun buurt. W in de Wijk bestaat al in vier stadsdelen en wordt uitgebreid naar Zuidoost en Noord.
  • Uitbreiding van het aantal ED-plaatsen. Ontmoetingsplekken vóór en dóór mensen met psychische kwetsbaarheden. Je kunt er binnenlopen voor een luisterend oor van ervaringsdeskundigen.
     

Kwartiermakers vanuit Arkin en Hvo Querido zijn begonnen met het vormgeven van de eerste stappen. In een volgende fase worden verschillende aanbieders - zo ook aanbieders die aangesloten zijn bij Sigra - betrokken. 

De rol van Sigra

Sigra is één van de initiatiefnemers van Amsterdam Vitaal & Gezond en is één van de verbindingsregisseurs binnen de coalitie Mentale gezondheid. De verbindingsregisseurs werken samen aan de voortgang van bovenstaande opgaven. Sigra doet dit door haar leden te betrekken en expertise op samenwerkingsvraagstukken in te zetten.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Laura van Zwieten (lvzwieten@sigra.nl), verbindingsregisseur vanuit Sigra.

Meer informatie

laura-van-zwieten

Laura van Zwieten

Adviseur
Team Welzijn & Zorg