Aanpak biedt tal van voordelen

Het opleiden van nieuwe Nederlanders in de zorg- en welzijnssector heeft meerdere voordelen. Het biedt niet alleen een weg naar integratie en betrokkenheid voor nieuwe Nederlanders, maar draagt ook bij aan het oplossen van het personeelstekort in de zorg. Bovendien versterkt het de capaciteit van zorgorganisaties om effectief te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van een multiculturele cliëntengroep. Deze aanpak verrijkt onze zorgsector met diverse perspectieven en vaardigheden, wat bijdraagt aan een inclusieve en empathische gezondheidszorg.


Coalitie Anderstaligen opleiden in de zorg

De coalitie bestaat uit: Sint Jacob, Viva Zorggroep, Zorgcentra Meerlanden, Hartekamp, Nieuw Unicum, Pro Senectute en de initiatiefnemers Kennemerhart, het Nova College Haarlem en de gemeente Haarlem.

Daarnaaast doen enkele VV&T als Gehandicaptenzorg organisaties mee. Het traject zich richt op niveau 3 beroepen zoals Verzorgende IG en Medewerkers Maatschappelijke Zorg. 

Sigra vertegenwoordigt de zorg- en welzijnsorganisaties en neemt deel aan de adviesraad bij het ministerie SZW, met ondersteuning van International Organisation of Migration (IOM), om blijvende oplossingen te vinden op basis van de geleerde lessen.  

Samen de instroom van nieuwe Nederlanders in de zorg en welzijn vergroten

Tijdens een bijeenkomst op 15 november, kwamen dertien zorg- en welzijnsorganisaties, UWV, COA, en GGD, samen met het doel om de instroom van nieuwe Nederlanders in de zorg- en welzijnssector te versterken. Sigra’s onderzoek, waaraan 34 organisaties deelnamen, toonde dat 75% van de organisaties actief de instroom van deze groep wil bevorderen, ondanks vraagstukken rond haalbaarheid, taalvaardigheid, instroom, begeleiding en meerwaarde van deze potentiële medewerkers. Ontdek hoe Ithaka Academie, Nova College en Amsterdam UMC deze uitdagingen succesvol aangaan

HR adviseurs van Odion maken kennis met Ithaka.

Winnaar Impactmaker publieksprijs

In maart 2023 ontving dit prachtige regionale project de landelijke Impactmakers Publieksprijs dankzij de stemmen van het publiek. Het juryrapport prees de aanpak vanwege het doorzettingsvermogen en de enorme inzet en waardering van de deelnemers. Door de goede begeleiding en de enorme motivatie van de studenten is het slagingspercentage van de deelnemers 90%, vergelijkbaar met dat van de reguliere zorgopleidingen. De deelnemers zijn na de opleiding niveau 3 (VIG en MZ) gediplomeerd en hebben een baan.

Publieksprijs 2.

Bevorder de instroom van nieuwe Nederlanders in de zorg: Doe mee met dit project

Ook geïnteresseerd in het bevorderen van instroom van nieuwe Nederlanders in de zorg en welzijn, of heb je interesse om deel te nemen aan dit project? Neem contact op met Wilma Jansen, Renske van der Linden of Nicole Ranzijn.

Wil je meer weten over de aanpak Anderstaligen opleiden in de zorg? Bekijk dan de video: