Breng de data zo dicht mogelijk bij de patiënt
Er is veel data in onze regio beschikbaar. Voor wie analyseer je de data en wat ga je ermee doen? Dat zijn vragen die je eerst wil stellen voordat je ermee aan de slag gaat. We doen het voor de mensen van de organisatie en voor de patiënt. Met de analyse van de data wil je ook anders gaan werken en doen. De informatie biedt inzicht in hoe je de zorg moet verlenen en hoe je de zorg en teams verdeeld. Dat vraagt veel veranderkracht van mensen.
Het marktdenken is leidend geweest in de zorg en daarom moeten we in zo’n korte tijd een grote transitie maken. Hoe nemen we de beroepsgroepen die de traditionele manier van werken gewend zijn mee in de transitie van data delen? Het vraagt veel veranderkracht van mensen.
(Maurice van den Bosch, CEO OLVG en coalitie Digitale Zorg van Amsterdam Vitaal en Gezond)
Waar haal je de tijd en financiën vandaan om de transitie van data delen te maken?
We staan al voor veel uitdagingen en elke dag zijn organisaties oplossingen aan het zoeken voor het personeelstekort in de zorg en welzijn. Waar halen we de tijd vandaan om te veranderen en data met elkaar te gaan delen? Kijk naar hoe je de huidige capaciteit inzet en probeer dat opnieuw te verdelen zodat je wel die tijd hebt om datagedreven te werken. Kijk bijvoorbeeld naar welke structurele rapportages nog relevant zijn. Wie leest ze? Zet eens voor de grap in een rapportage ‘wie dit leest krijgt taart.’ Als je niks hoort dan weet je dat je iets anders kan doen wat relevanter is. Verder zijn er handige tools die bijvoorbeeld het notuleren een stuk makkelijker maken. Zo is er GPT-3 van OpenAI. Die vat teksten samen, schrijft teksten over zakelijke onderwerpen, maakt gedichten, en nog meer. Op de website van OpenAI lees je daar meer over.
Naast tijd en financiën heb je ook competenties nodig
Er zit een enorme gap tussen die twee werelden: managers en data scientists. Je hebt iemand nodig om dat gat te dichten, dat zijn de data translators.
(Sjoerd van den Heuvel, Universitair hoofddocent Data Driven Business & People Analytics aan de Hogelschool Utrecht)
Data translators of analytics translators zoals de Amsterdam Business School ze noemt zijn geen data engineers of data architecten. Ze hebben geen technische programmeurskennis, maar ze spelen een belangrijke rol in het overbruggen van de technische expertise van de data scientists en de expertise van de operationele eerstelijnsmanagers. De translators helpen ervoor te zorgen dat de inzichten die uit de analyse van de data komt zich vertalen in (nieuwe) prioriteiten voor de organisatie.
Hoe verbind je silo's met elkaar?
En als we de tijd, financiën en competenties aan boord hebben, hoe maken we dan, net zoals in coronatijd, die stap om data met elkaar delen? Hoe gaan we in dit proces niet de silo’s afbreken, maar juist met elkaar verbinden? Silo’s zijn er niet voor niets. Het gaat om het verbinden van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties, doelstellingen en belangen. Op basis van wat echt belangrijk is voor ons allemaal, namelijk dat wat onze inwoners en professionals in onze regio nodig hebben. Passende ondersteuning en zorg, vitaliteit en geluk in het werk. Dat vraagt dus om samenwerking.
Creativiteit en spel dragen bij aan een betere samenwerking
Ook op het gebied van data delen is samenwerking belangrijk. Op dit moment ontwikkelt Sigra een data-game. Een spel waarbij je van tevoren alle invalshoeken betrekt om samen met verschillende disciplines spelenderwijs samen te werken. Ter ere van ons 60-jarige jubileum ontwikkelen we deze game voor onze leden. Wil jij nog helpen met de ontwikkeling? Meld je dan aan via games@sigra.nl. Zodra het spel af is maken we dat aan iedereen bekend en kunnen we samen op een leuke en snelle manier datavraagstukken aanpakken.
Op naar het dataplein
Na afloop van de plenaire sessie bleven de bestuurders in de zaal achter en startte de Algemene Leden Vergadering, waarin de begroting werd goedgekeurd en de resultaten van 2022 werd gepresenteerd. Alle anderen liepen door naar het dataplein.
Tijdens het drukbezochte dataplein ervaarden bezoekers hoe je data slim kan inzetten. Met maar liefst 13 stands bekeken we dit onderwerp vanuit diverse invalshoeken. Onder meer:
- Next Learning Valley: de waarde van leerdata, waarbij Delta Zorg organisaties in de provincie Zeeland het voorbeeld waren. Daar wordt binnenkort een regionale (en digitale) leeromgeving ontwikkeld.
- Dolce Vita: hoe gaan we samen met VVT organisaties knelpunten aanpakken in de zorglogistiek voor kwetsbare ouderen?
- Regionale arbeidsmarktinformatie over de Sigra regio.
- Data beschermen, gebruiken en uitwisselen van ICTRecht.
Bekijk alle onderwerpen van het Dataplein hier.
Wat is je bijgebleven?
Bekenden legden contact met elkaar bij de netwerkborrel en er werd nog lang doorgepraat. Dit was tenslotte de eerste Ledenconferentie na coronatijd die we live meemaakten. Via de Mentimeter app deelden bezoekers wat ze zijn bijgebleven. Op het scherm las je de woorden: ‘enthousiasme van sprekers’, ‘samenspel van data en mensen’, ‘data translators’, ‘samenwerken’ en ‘samen’
Bedankt iedereen voor het komen. Het was een inspirerende middag. Tot bij de volgende Sigra Ledenconferentie.
Meer informatie
Heb je vragen over de ledenconferentie 2022? Of wil je meer informatie over een specifiek onderwerp? Mail dan naar conferentie@sigra.nl