Focus is het nieuwe IQ

“Digitale prikkels schreeuwen voortdurend om aandacht. Ze putten je gretige brein uit en maken dat je steeds minder lang kan focussen.” Elke Geraerts pleit voor meer focus, want je kan nog zo slim zijn, als het je niet lukt om je aandacht bij je werk te houden kom je niet ver. Breinonderzoek toont dat aan. We denken wellicht dat we lekker bezig zijn wanneer we veel ballen in de lucht houden en aan multitasking doen, maar – zo blijkt- ons brein kan dat niet. We doen aan switch-tasken!"

En dat kunnen we lang niet zo goed als we denken. Onze productiviteit daalt tot wel veertig procent tijdens multitasking, zo stelt Elke. En opvallend - in tegenstelling tot bijna al het andere in je leven: "hoe meer je aan multitasking doet, hoe slechter je er in wordt. We raken verslaafd aan de dopamine prikkels die het switchen tussen taken geeft. “Een multitasker moet steeds meer switchen tussen taken om zelf die illusie te creëren 'Ik ben goed bezig'."

Wanneer je aan het jagen bent op olifanten, laat je niet afleiden door konijnen

Elke pleit er voor om bewust momenten voor focus in te lassen waarin we werken aan grotere taken. Maar dat is niet zo eenvoudig. Onze hersenen willen namelijk liever kleine dingen oppakken. “Wanneer je aan het jagen bent op een olifant, laat je niet afleiden door konijnen” zegt ze. De olifant representeert een prioriteit, een strategische taak waar je focus voor nodig hebt. De konijnen zijn de waan van de dag die je uit je focus halen: de mailbox of korte to do's die je lekker kunt afstrepen. "We beginnen ’s ochtends met op konijnen jagen in plaats van op die olifant. En zo gaat dat de hele dag door. We laten de hele dag dat konijnenhok open staan.”

Dus daag jezelf uit om te starten met die grote taak die diepe concentratie vereist, net zoals er voor het jagen op een olifant ook goede voorbereiding en focus nodig is. Want die olifant die alsmaar op dat lijstje blijft staan geeft stress.

Nog belangrijker: Het is voor je vitaliteit van groot belang om aandacht voor deze grotere taken te houden. Daaruit haal je uiteindelijk meer voldoening. “Je hebt die olifant nodig om energie te krijgen uit te werk. Om betrokkenheid te voelen met de organisatie.” Alleen van die grote taak tot een goed einde brengen, krijg je echt een voldaan gevoel.

Tips van de ESF projectleiders

Vijf organisaties hebben de afgelopen periode interventies in hun organisatie ingezet gericht op duurzame inzetbaarheid. Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe betrek je de medewerkers? Arkin, Brentano, Evean, OLVG en Omring vertelden er over tijdens het panelgesprek en de break-out sessies.

Een aantal tips van de ESF projectleiders:

  • Zorg voor een breed draagvlak vanuit de directie voor de projecten. Hoe meer de directie aandacht besteedt aan het project, hoe meer het leeft onder de medewerkers. Het is belangrijk dat directies laten zien hoe belangrijk duurzame inzetbaarheid is. 
  • Begin klein met een afgebakend traject (pilot). Start laag in de organisatie en leer door te experimenteren. Het project is geen doel op zich, sta open voor andere uitkomsten.
  • Het belang van SAMEN: Betrek medewerkers. Zorg voor een toegewijd HR-team. Onderzoek doorlopend waar behoefte aan is bij medewerkers door hen te betrekken bij het project en te bevragen.
  • Combineer het nuttige met het aangename: het mag ook leuk zijn! Dit bevordert alleen maar de betrokkenheid van de medewerkers én het werkplezier. Probeer mensen niet te verplichten, maar te verleiden om deel te nemen.

 

Terugkijken webinar

Ben je benieuwd wat nog meer is besproken tijdens de webinar? Het eerste gedeelte van het webinar (keynote speech en panelgesprek) is opgenomen en kun je hieronder terugkijken:

 

Aanvragen naslagwerk webinar

De powerpoints van de breakout sessies van Brentano, OLVG en Omring zijn beschikbaar. Wil je deze in de mail ontvangen? Stuur een mail naar Lisa van Bodegom.

Voor deze webinar is steun verleend vanuit het Europees Sociaal Fonds.

Meer informatie

lisa-van_bodegom

Lisa van Bodegom

Adviseur
Team Arbeidsmarkt & Onderwijs