Gegevensuitwisseling vereist dat er allerlei afspraken worden gemaakt. De vraag naar een landelijke infrastructuur voor gegevensuitwisseling in zorg en welzijn neemt toe. Nu is het vaak zo dat bij iedere uitwisseling van gezondheidsgegevens steeds opnieuw afspraken gemaakt worden.  Dit gebeurt in Nederland meestal op regionaal niveau, waardoor onderling verschillende afspraken ontstaan. 

Verbindend afsprakenstelsel 

Om deze verschillen te beperken en landelijke opschaling mogelijk te maken, is een verbindend afsprakenstelsel nodig: het Twiin Afsprakenstelsel. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dit afsprakenstelsel gekozen als dé centrale plek voor de vastlegging van gestandaardiseerde vertrouwensafspraken in zorg en welzijn. De set samenwerkingsafspraken beschrijft procedures, standaarden en (aansluit)eisen. De architectuur bevat uitgangspunten, modellen, concepten, ontwerpen en implementatiehandleidingen. 

Versterken van de inzet 

Met de ondertekening spreekt het Amsterdam UMC uit te willen voldoen aan het Twiin Afsprakenstelsel om veilige gegevensuitwisseling mogelijk te maken én te borgen. “Met het ondertekenen hiervan versterken we als Amsterdam UMC onze inzet voor veilige en efficiënte gegevensuitwisseling in de zorg. Dankzij het één-handtekeningbeleid kunnen we straks innovaties sneller opschalen en samen met alle zorginstellingen in Nederland werken aan betere, snellere en meer integrale zorg voor onze patiënten”, aldus Yvonne Koppelman, lid raad van bestuur Amsterdam UMC.  

Eenheid van taal 

Sigra is vereerd om op te mogen treden als Twiin Dienstverlener. Informatiemanager Arjan Krabbendam van Sigra: “Hiermee is een waardevolle stap gezet voor landelijke databeschikbaarheid. Door gebruik te maken van het afsprakenstelsel kan iedereen aan de hand van één en dezelfde deelnemersovereenkomst betrouwbaar gegevens beschikbaar maken en delen. Het is van belang dat gezondheidsgegevens veilig zijn, dat je kunt vertrouwen op andere deelnemers binnen een samenwerking en dat je afspraken maakt over dezelfde interpretatie van gegevens middels eenheid van taal.” Dit is belangrijk voor betere zorg voor de patiënt, om de administratieve last van zorgaanbieders te verlichten en te voorkomen dat kostbare tijd van zorgverleners verloren gaat aan het zoeken van de juiste gezondheidsgegevens.   


Veilige en betrouwbare basis  

VZVZ en RSO Nederland zijn opdrachtnemer van Twiin en voeren het programma uit. Diverse RSO’s hebben inmiddels getekend als Twiin Dienstverlener. Sigra helpt het afsprakenstelsel vorm te geven en ziet kansen om voor zorgtoepassingen, zoals Babyconnect en Beeldbeschikbaarheid, te voldoen aan het afsprakenstelsel. Arjan: “Als RSO brengen we het Twiin Afsprakenstelsel onder de aandacht  bij onze leden en helpen we hen met het worden van Twiin Deelnemer. Met als doel dat zoveel mogelijk zorg- en welzijnsorganisaties zich aansluiten en dat we samen bijdragen aan de verdere ontwikkeling. Alleen zo leggen we de basis om veilig en betrouwbaar met elkaar én met patiënten gegevens uit te wisselen.” 

Lees hier meer over Twiin en bekijk hier het nieuwsbericht van Amsterdam UMC.

Meer informatie

Arjan Krabbendam

Arjan Krabbendam

Informatiemanager
Team Digitale Zorg