Op donderdag 27 februari vindt van 13.30 tot 17.30 uur de eerste netwerkbijeenkomst van het netwerk LVB Kennemerland plaats.
13.30 - 13.45 uur Inloop
13.45 - 14.00 uur Welkom
14.00 - 15.00 uur College 1 Effectieve Interventies
15.00 - 15.30 uur Pauze, gelegenheid tot netwerken
15.30 - 16.30 uur College 2 Cultuursensitief werken
16.45 - 17.30 uur Netwerkborrel
College ‘LVB, waar hebben we het over en hoe communiceer je in begrijpelijke taal met mensen met LVB?’
In de lezing komen kort aan de orde: wat zijn LVB, hoe kom je aan LVB, wat zijn kenmerkende gedragingen en problemen van mensen met, of die functioneren op het niveau van. LVB en wat zijn (bewezen) effectieve manieren om te werken met mensen met LVB. Uitgebreider wordt daarna ingegaan op laaggeletterdheid en LVB, over hoeveel mensen hebben we het, wie zijn dat dan, waarom werken veel methoden gericht op taalvereenvoudiging onvoldoende en wat werkt dan wel? Tot maximaal 1 week voorafgaande aan de lezingen kunnen deelnemers vragen naar xavier@geboeiddoorwetenschap.org sturen. Getracht zal worden die zoveel als mogelijk te verwerken in de lezingen.
Prof. dr. Xavier Moonen is bijzonder hoogleraar kennisontwikkeling LVB aan de Universiteit van Amsterdam, bijzonder lector inclusie van mensen met verstandelijke beperkingen aan de Zuyd Hogeschool Heerlen en beleidsadviseur bij Koraal Sittard.
Aandachtsgebieden:
College ‘Cultuursensitief werken: een introductie’
Mede door de immigratie in de laatste zestig jaar is de samenstelling van de Nederlandse bevolking in sociaaleconomisch, cultureel en levensbeschouwelijk opzicht heel divers. Met de komst van nieuwe groepen vluchtelingen uit met name Syrië, Eritrea, Irak, Afghanistan en Oekraïne de laatste jaren wordt die diversiteit versterkt. De verander(en)de samenleving leidt er toe dat zorgverleners en welzijnswerkers te maken krijgen met cliënten en hun naasten, die een andere culturele en levensbeschouwelijke achtergrond hebben dan zijzelf. Zij maken kennis met voor hen onbekende opvattingen over ziekten, beperkingen, problemen en manieren om hulp te zoeken. Ook zien zij hoe migranten en hun kinderen hun identiteit vorm geven.
In zijn lezing reikt Cor Hoffer vanuit een antropologisch perspectief deelnemers enkele handvatten aan, waarmee zij hun werk kunnen laten aansluiten bij een veranderende bevolking. Ook wordt er kort geoefend met het Culturele Interview. Dit is een methodiek om het gesprek tussen zorgverleners en cliënten en hun naasten met een andere culturele achtergrond te stimuleren.
Cor Hoffer is cultureel antropoloog en socioloog. Nadat hij zo’n twaalf jaar als onderzoeker heeft gewerkt en is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden is hij in de GGZ gaan werken. Van 2002 tot 2014 werkte Cor als trainer en onderzoeker bij GGZ-organisatie Parnassia Groep. Thans verzorgt hij als zelfstandige trainingen voor diverse beroepsgroepen in de gezondheidszorg: onder meer huisartsen, (wijk)verpleegkundigen, GGD-medewerkers, logopedisten, bedrijfsartsen, MEE-medewerkers en GGZ-zorgverleners.
Meld je hieronder aan.