Over het netwerk

Het zorgkantoor, de huisartsen, gemeenten en de welzijn- en zorgorganisaties werken in het expertisenetwerk domeinoverstijgend samen om mensen met een LVB in Kennemerland de kans te geven zo optimaal mogelijk te participeren in de samenleving en een gelukkig leven te leiden. Om dat te bereiken is de gezamenlijke ambitie: het bevorderen van passende zorg en ondersteuning voor mensen met een LVB en het op de best mogelijk manier beschikbaar maken daarvan. Daarbij is het van belang dat mensen met een LVB (eerder) herkend worden in de samenleving, waardoor ze op de juiste wijze worden ondersteund en met hen wordt omgegaan. 

Meer informatie over de structuur en afspraken van het netwerk vind je na het blok met informatie voor zorgprofessionals. 

Overzicht deelnemende organisaties LVB-netwerk Kennemerland

Voor zorgprofessionals

Zorgprofessionals zijn bij het realiseren van de ambitie van het LVB-netwerk onmisbaar. Ter ondersteuning op het werk, biedt het netwerk informatie en trainingen. Deze zijn erop gericht om kennis te delen, nieuwe inzichten op te doen en praktische handvatten te krijgen om hun zorg en ondersteuning in de dagelijkse praktijk te verbeteren.  

Routekaart en contact met Expertiseteam

Soms loop je als professional vast in het vinden van goede ondersteuning of zorg, bijvoorbeeld door verschillende regelingen, financieringsstromen of complexe problematiek. Om je te helpen bij het vinden van de juiste oplossing heeft het netwerk een routekaart  opgesteld.

Download de routekaart hier: 

 

Trainingen

Een LVB zie je meestal niet, daarom zet het netwerk zich in om zoveel mogelijk mensen te voorzien van instrumenten en trainingen. Zo zijn zij zich bewuster van hoe zij een persoon met een LVB kunnen herkennen en, indien nodig, ondersteunen. We richten ons hierbij op professionals in welzijn en zorg, maar ook op andere beroepsgroepen die waarschijnlijk regelmatig in contact komen met mensen met een LVB. Denk daarbij aan ambtenaren bij gemeenteloketten en wijkgeneralisten. Trainingen die met regelmaat vanuit het netwerk worden aangeboden zijn de LVB Experience en de SCIL training. Lees meer over deze trainingen onder de agenda. 

In onze agenda staan regionale trainingen en bijeenkomsten, ook  verwijzen we naar HBO geaccrediteerde E-learnings die te volgen zijn bij het landelijk kenniscentrum LVB

Agenda

15 okt
12.30 - 17.00 
SamsamNieuw Unicum
Zandvoortselaan 165
Zandvoort
Meld je hier aan
22 okt
11.00 - 14.00 
LVB Experiencehet TRIONK
van Oosten de Bruijnstraat 60
Haarlem
Meld je hier aan
11 nov
9.30 - 12.00 
SCIL trainingAlkmaarseweg 1
Beverwijk 
Meld je hier aan
12 nov
 
Netwerkbijeenkomst
huisartspraktijken 
Velsen
 Info volgt
26 nov
15.00 - 17.00 
Bijeenkomst bestuurders 
welzijn en zorg
Alkmaarseweg 1
Beverwijk
Info volgt

Het netwerk biedt op aanvraag ook in company trainingen aan. Hierover kan je contact opnemen met de coördinator van het netwerk LVB: Jony Meekel. 

De LVB Experience
In de LVB Xperience van Humanitas DMH ervaren deelnemers in een dagdeel de wereld van mensen met een LVB. Het is een ervaringsgerichte training en dat is best confronterend. Ook als je als professional al langer werkt met mensen met een LVB is het goed deze training te volgen. Zelf ervaren en het verhaal vernemen van iemand met een LVB brengt nieuwe inzichten. Een impressie van de training krijg je via onderstaande video. 

 

De SCIL training
Heb je als hulpverlener het vermoeden dat iemand een LVB heeft, dan is het goed om dit verder te onderzoeken. Dit kan met het gevalideerde screeningsinstrument  SCIL (Screener voor intelligentie en LVB). De SCIL is een korte screeningslijst die in 90% van de gevallen een correcte voorspelling geeft. Daarmee is het geschikt om snel te screenen op de aanwezigheid van een LVB. In de training is ook aandacht voor de motivatie voor het afnemen van een SCIL. Kijk hier voor meer informatie.

Handige links

 

Abonneer je op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van het netwerk via de nieuwsbrief. Deze verschijnt een paar keer per jaar. Schrijf je hier in en ontvang de nieuwsbrief vanaf de volgende editie. 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

 

Structuur van het netwerk

  • De stuurgroep 
    Vertegenwoordigers vanuit het netwerk vormen samen de stuurgroep. Zij bepalen aan welke randvoorwaarden alle samenwerkingspartners moeten voldoen en pakken knelpunten op. Met name in de overgang van 18- naar 18+ ontstaan knelpunten rondom financiering en indicaties, maar ze kunnen ook op latere momenten ontstaan. Dit brengt risico's mee in de continuïteit van zorg. De stuurgroep zoekt naar oplossingen zodat de juiste zorg uiteindelijk kan worden geboden.
     
  • Het expertiseteam  
    Cliënten voor wie zorg en/of ondersteuning niet goed tot stand komt of die zijn vastgelopen en waarbij domeinoversteigende samenwerking nodig is om de juiste oplossingen worden besproken in het expertiseteam. Het expertiseteam heeft ook een adviserende rol. Het signaleert knelpunten, onderzoekt de oplossingsrichtingen en geeft advies aan de stuurgroep ter verbetering van de ondersteuning en zorg aan mensen met een LVB.
     
  • Werkgroep kennisdeling
    Zorg- en welzijnsorganisaties uit diverse domeinen hebben veelal een eigen cultuur, kennis en werkwijze. Dat kan leiden tot gemiste oplossingen. Daarom is het uitwisselen van kennis en expertise via korte lijnen tussen deze organisaties cruciaal. Het netwerk speelt een belangrijke rol in het overbruggen van verschillen, het delen van kennis en het vinden van oplossingen. 
     
  • Werkgroep communicatie
    Het netwerk streeft ernaar de bekendheid rondom LVB te vergroten. Om onze diverse functionaliteiten optimaal te benutten, is het essentieel dat we herkenbaar en vindbaar zijn binnen de regio. Zo kunnen relevante welzijns- en zorgaanbieders zich aansluiten. Wij willen een stevige gesprekspartner zijn in de regio en onze ambities waarmaken. Daarom is goede en regelmatige communicatie cruciaal.

 

De afspraken van de samenwerking zijn vastgelegd in een convenant, ook zijn er werkafspraken gemaakt. Beiden zijn hieronder te downloaden.

Samenwerking buiten het netwerk

In de regio werken we samen met andere netwerken, zoals die van het HZK en het project MGZ-VG Samen en Anders, maar ook met partners zoals de verschillende gemeenten binnen onze regio: Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is actief en heeft in de eerste instantie gelden vrij gemaakt om het LVB-netwerk Kennemerland op te zetten. Landelijk werken we samen met het landelijk kenniscentrum LVB en het netwerk LVB Amsterdam.

Samenwerkingen buiten het netwerk

Contact

Neem bij vragen contact op met Jony Meekel of Nathan van den Hoogenband, coördinatoren van het netwerk. 
 

Jony Meekel