De winnaar uitgelicht

De jury nomineerde drie initiatieven uit alle inzendingen. De jury bestond uit Adriaan van Engelen (Milieuplatform Zorg), Lies van Berkel (Zilveren Kruis), Britt Huijbregts (VGZ) en Stephanie Zijtveld (Zorg en Zekerheid). Stephanie Zijtveld, Programmaleider Duurzaamheid en juryvoorzitter, reikte namens zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid de Duurzaamheidsaward uit aan Cordaan

Sinds ruim een jaar meet Cordaan, op locatie De Die, afvalverspilling. Dit doen ze door middel van de Orbisk, een vuilnisbak die met kunstmatige intelligentie afvalverspilling meet. De laatste meting laat een vermindering zien van 14% in voedselverspilling, ten opzichte van de nulmeting. Door het analyseren van de data is er onder andere een reserveringslijn voor bewoners gestart zodat ze vooraf kunnen doorgeven dat ze willen komen eten, is er een menukeuze ingesteld en een overleg tussen zorg en facilitair in het leven geroepen. Volgens de jury is het initiatief van Cordaan makkelijk opschaalbaar en goed inzetbaar bij andere zorg- en welzijnsorganisaties. 

Cordaan wint de Sigra Duurzaamheidsaward

Janna Pekarova, Amanada Classen en Nynke Gude van Cordaan (van links naar rechts) 

Minder verspilling in de sector 

Noordwest Ziekenhuisgroep en Spaarne Gasthuis ontvingen ook lof voor hun initiatieven. In Noordwest Ziekenhuisgroep loopt het initiatief ‘Slimmer voorschrijven voorkomt verspilling van pijnmedicatie’. Verspilling van geneesmiddelen zorgt voor een negatieve impact op het milieu en onnodige zorgkosten. Noordwest Ziekenhuisgroep heeft opbouwschema’s gedefinieerd, de medicatie-uitlevering daarop gebaseerd, digitale folders voor geneesmiddelen gemaakt en geschoolde verpleegkundigen bouwen met de patiënt de medicatie op. Dit levert goede begeleiding, zorg op maat en minder verspilling op. 

In Spaarne Gasthuis  hebben ze lang houdbare kant-en-klare spuiten geïntroduceerd. Een veiliger, efficiëntere en duurzamere oplossing voor de kort houdbare spuiten die op de OK werden gebruikt. De lang houdbare spuiten worden gesteriliseerd, waardoor ongebruikte spuiten voor andere patiënten hergebruikt kunnen worden. Maandelijks verdwijnen daardoor ruim duizend spuiten minder in de vuilnisbak.

Meer informatie