Thema 'De kracht van diversiteit en inclusie'

Tijdens deze editie staat de kracht van diversiteit en inclusie centraal. Eén van de onderwerpen is inclusief leiderschap. Binnenkort volgt het volledige programma.

 

Moderator Bouchra Talidi


Bouchra Talidi modereert het evenement. Haar expertises zijn diversiteit, inclusie en leiderschap. Bouchra is ervan overtuigd dat een inclusieve en diverse samenleving kan: ‘Als we maar bereid zijn om met elkaar gewoontegedrag te doorbreken en af te wijken van de platgetreden paden.’ Bouchra en haar team helpen organisaties om hun weg te vinden in deze snel veranderende samenleving en termen als inclusie en diversiteit om te zetten in uitvoerbare plannen Ze verzette bergen op dit onderwerp bij het Ministerie van Sociale zaken en de KRO-NCRV en schudde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op. Ook bij de Politie werkte ze mee aan het beleidsthema diversiteit en inclusie.

Programma
 

1. Resultaten onderzoek 'Inclusief leiderschap in de Zorg’ 

In de afgelopen maanden hebben Stichting Critical Mass, DANDER en Ewoud Butter onderzoek gedaan naar wat er op bestuurlijk niveau moet gebeuren om te komen tot een inclusieve zorg en tegengaan van discriminatie. Hiervoor zijn bestuurders van verschillende zorgorganisaties geïnterviewd. De resultaten hiervan worden tijdens de conferentie gepresenteerd.

2. Rosalie Ekstein: neurodivergentie

Rosalie Ekstein is adviseur Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie bij de Belastingdienst, autisme socioloog én ervaringsdeskundige op het gebied van neurodiversiteit. Daarnaast is die eigenaar van Neurologic en geeft trainingen en workshops op het gebied van neurodiversiteit en inclusie. Rosalie neemt ons mee in wat neurodiversiteit is en hoe je daar in je werk op een goede en gelijkwaardige manier mee omgaat.

3. Interactieve break-out rooms


•    Van Theorie naar Praktijk – 6 Inclusieve Vaardigheden door NewBees INC.
Een inclusieve zorgorganisatie zorgt voor een veilige, gelukkige en productieve werkomgeving. Maar hoe maak je inclusie echt tastbaar in de dagelijkse praktijk? In deze interactieve break-out maak je kennis met het '6 Inclusieve Vaardigheden'-model van NewBees INC., en leer je hoe jouw organisatie – met kleine, praktische stappen – een inclusieve werkcultuur kan opbouwen.

Of je nu leidinggevende bent of niet, je krijgt concrete inzichten in hoe je diversiteit en inclusie kunt bevorderen, en hoe je ruimte kunt scheppen voor verschillende achtergronden, ideeën en perspectieven. Samen met peers uit de zorgsector ontdek je hoe inclusie niet veel tijd hoeft te kosten, maar juist veel impact kan hebben.

Inclusieve organisaties zijn bewezen succesvoller, creatiever en productiever. Deze sessie biedt jou de kans om te leren hoe jij zelf kunt bijdragen aan een inclusieve, veilige en succesvolle zorgomgeving.

•    Van constructief activisme naar duurzaam D&I-beleid: de inclusiereis van GGZ Noord-Holland Noord door Pauline Sepers (GGZ Noord-Holland Noord)
In deze breakout room vertelt Pauline Sepers over de inclusiereis van GGZ NHN. Over hoe een medewerkersinitiatief uiteindelijk leidde tot het opstellen van een D&I-beleid. Pauline licht toe welke visie, waarden en kaders bij GGZ NHN zijn gebruikt en benadrukt het belang van een gelaagde D&I-aanpak. Zij geeft inzicht in de successen én uitdagingen die zij als projectleider is tegengekomen. In deze workshop zitten ook interactieve elementen, die elke nieuwe medewerker van GGZ NHN in diens introductieperiode aangeboden krijgt.

•    Hoe digitaal gastvrij is jouw organisatie voor je medewerkers en cliënten/patiënten door Marit Blom (Sigra)
Er wordt steeds meer van zorgmedewerkers (en cliënten/patiënten) gevraagd aan digitale communicatie en vaardigheden. Niet iedereen doet hier in hetzelfde tempo ervaring in op en niet iedereen kan even makkelijk hulp vragen of leunen op een lieve collega of familielid. Ook zijn er mensen die in de zorg werken in functies waar je minder vaak digitaal ervaring op doet en daarmee in vergelijking tot andere collega’s in een achterstand zit. In de sector zorg en welzijn is dat voor een flinke groep zorgprofessionals, cliënten en patiënten een uitdaging. Digitale verslaglegging, videobellen, medicijndispensers, thuismonitoring, het zijn taken die nieuwe vaardigheden vragen. Bovendien hebben cliënten ook niet altijd een geschikte mobiele telefoon of laptop die ze veilig kunnen gebruiken. Wanneer zorgorganisaties van hun medewerkers en cliënten verwachten dat zij digitaal werken, gaat dit niet vanzelf goed. Digitaal bewuste organisaties ondersteunen hun mensen hierbij. Vaak zien we dat er digi-ambassadeurs zijn aangewezen. Echter digitale inclusie kan niet alleen een taak zijn van een digi-ambassadeur, maar zou onderdeel uit moeten maken van de visie en strategie van je organisatie. In hoeverre is jullie organisatie digitaal gastvrij voor de medewerkers en cliënten/ patiënten? Hierover gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van een aantal vragen ‘bij de thee’.

4.    Afsluiting plenair
 

Wrap-up van de dag door Bouchra Talidi. Aansluitend is er een samenkosmt met een hapje en een drankje.

Praktische gegevens

  • Datum: donderdag 26 september 2024
  • Tijd: inloop vanaf 13.00 uur. Start bijeenkomst om 13.30 uur. De conferentie duurt tot 16.30 uur. Aansluitend is er een samenkomst met een hapje en een drankje.
  • Locatie: House of Watt, James Wattstraat 73, 1097 DL Amsterdam
  • Doelgroep: Sigra-leden en samenwerkingspartners van Sigra
  • Gratis toegankelijk

 

Aanmelden

Meer informatie

Nicole Ranzijn

Nicole Ranzijn

Adviseur
Team Arbeidsmarkt & Onderwijs