Concrete gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen op de arbeidsmarkt zorg en welzijn

RegioPlus heeft het prognosemodel dat ook door VWS zelf wordt gebruikt, ingezet om de consequenties van deze bezuinigingen door te rekenen. Hierin is gekeken naar de volgende effecten van de aangekondigde bezuinigingen:

  • Wat gebeurt er met verzuim als je minder inzet op vitaliteit
  • Wat gebeurt er met opleidingsrendement als je minder inzet op de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt
  • Wat gebeurt er met de instroom in de opleiding en de totale instroom als je minder inzet op werving
  • Wat gebeurt er met de uitstroom als je minder inzet op behoud.


Op basis van het prognosemodel is te zien dat het personeelstekort binnen vier jaar met nog eens 100.000 mensen zal toenemen en op de nog langere termijn zal dit zelfs 180.000 worden.

grafiek


Het realiseren van betere banen en werkplezier nodig voor behoud en werving personeel

De huidige arbeidsmarkt vraagt om een transformatie van werk. Waar waardevol werk op waarde wordt geschat en gewaardeerd, zowel door werkgevers als door de maatschappij. Aan deze maatschappelijke opgave werken alle twaalf regionale werkgeversorganisaties door in hun regio intensief samen te werken met werkgevers, werkenden, het onderwijs, gemeenten, etc. Vele regionale en landelijke programma’s en projecten gericht op het behouden van huidige medewerkers, instroom nieuwe studenten voor opleidingen en stagebegeleiding, dreigen nu stil te vallen. RegioPlus stelt dat door deze bezuinigingen het werkplezier sterk zal afnemen en de uitstroom toeneemt.


Structurele en betrouwbare financiering is randvoorwaarde voor maatschappelijke opgave arbeidsmarkt zorg en welzijn

Het toekomstperspectief van zorg- en welzijnsprofessionals moet worden verbeterd zodat de uitstroom zal afnemen. Een gebrek aan loopbaanmogelijkheden is voor zorgmedewerkers vertrekreden nummer één, zo blijkt uit het jaarlijkse uitstroomonderzoek van RegioPlus. Zorgprofessionals hebben behoefte aan meer regie op hun baan en willen meer doorgroeimogelijkheden. Ook dit kabinet noemt in haar ambities heel nadrukkelijk het belang van het realiseren van betere banen en werkplezier.
 

Ook regionaal werkgeverschap door bezuinigingen in gevaar

Alle financiële investeringen van de afgelopen jaren in het ontwikkelen van regionale samenwerkingen leiden inmiddels tot perspectief op een gezondere en aantrekkelijkere arbeidsmarkt. Dit komt voort uit het feit dat regionale werkgeversorganisaties zich richten op alle betrokken regionale partijen en daarmee op de relaties tussen werkgevers, professionals en burgers. De kwaliteit van die relaties bepaalt in hoeverre we met elkaar in staat zijn om de transformatie van werk vorm te geven en de maatschappelijke opgave in zorg en welzijn het hoofd te bieden. Samenwerking – regionaal en landelijk – is dus cruciaal en bezuinigingen zullen nadelige gevolgen hebben voor de continuïteit van de regionale netwerken en samenwerkingsverbanden en daarmee voor het oplossen van de serieuze arbeidsmarkttekorten in zorg en welzijn.

RegioPlus roept namens 1500 werkgevers en 1,5 miljoen werknemers het kabinet op om niet te bezuinigen op de transformatie van werk in zorg en welzijn.

Dit artikel komt van regioplus.nl en is ook hier te lezen. 

Meer informatie

Neem dan contact op met Tim Rook, woordvoerder van RegioPlus: t.rook@regioplus.nl of 06 3197 6336.