De zorgprofessional snakt naar adem, zorg voor meer zuurstof!

Peter Krom (senior adviseur gezond werken bij Stichting IZZ) beet de spits af en vertelde ons over de wereld van jonge medewerkers. ‘Werken is net topsport. Net als topsport, moet je bij werken ook goed kunnen rusten en heb je voldoende zuurstof nodig.’ Peter benadrukte dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om te zorgen voor een goed organisatieklimaat waarin de zorgmedewerkers niet alleen zorgen voor een ander, maar de organisatie ook voor de medewerkers.

Het Magnet gedachtegoed bij Reade

Vervolgens vertelde Brenda Fibicher (manager kliniek bij Reade) over de wijze waarop zij het Magnet-model integreren en gaf ze voorbeelden van hoe dat werkt in de dagelijkse praktijk. Bij Reade staan de verpleegkundigen centraal bij en zijn in de lead. Magnet is een cultuurverandering waarbij leiders de regie moeten loslaten en deze aan de professionals geven. Door medewerkers zeggenschap te geven nemen ze ook verantwoordelijkheid.

Shared governance = zorgmedewerkers een stem geven

Ook Icare koos ervoor om de professionals meer centraal te stellen. Cilleke van der Velde (Beleidsmedewerker Shared Gouverance & Excellente Zorg) en Jenny Bouma (Casemanager dementie en voorzitter Shared Governance groep Passende Zorg bij ICare) vertelden hoe zij de medewerkers meer zeggenschap en bevoegdheid geven door middel van shared governance: bij Icare neemt men samen besluiten. Vier principes zijn hierin leidend: eigenaarschap, verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en partnerschap. Door de zorgexperts een stem te geven wordt de kloof tussen beleid en praktijk kleiner.

Afsluitend nam Annamarike Seller-Boersma (senior adviseur HR en promovendus Amsterdam UMC) ons mee in een aantal uitkomsten van haar onderzoek How can hospitals retain nurses and meet current and future healthdare demands? Een ontzettend actueel thema dat naadloos aansluit op het doel van het Actieprogramma. Annamarike Seller-Boersma en verpleegkundig directeur Imre den Breejen (Amsterdam UMC) vertelden vanuit eigen perspectief op welke wijze zij aan de slag met de versterking en behoud van de verpleegkundigen.

Na afloop waren de gasten positief gestemd. Voor de een was het een nieuw thema en ging een wereld open. Voor de ander zorgde de verhalen juist voor bevestiging. In de zaal werd in ieder geval volop gesproken over de eerste stappen die binnen de eigen organisatie gezet kunnen worden om het behoud van zorgtalent en -professionals te vergroten.

Actieprogramma Behoud

Het is een maatschappelijke opgave om zorg- en welzijnspersoneel te behouden om te blijven voldoen aan de zorgvraag. Sigra ondersteunt zijn leden hierbij. Om de uitstroom en het verzuim van personeel te verlagen, startte Sigra daarom het Actieprogramma Behoud. Het streven is om in 2025 in de regio's 25% minder verzuim en 25% minder uitstroom van personeel te realiseren. Sinds september 2022 nemen 21 zorg- en welzijnsorganisaties deel aan dit programma. Elke deelnemende organisatie zet zich in voor het behoud van medewerkers door deel te nemen aan ten minste één van de drie actieleernetwerken: actieleernetwerk magneet, actieleernetwerk behoud en actieleernetwerk onboarding. Lees meer over Actieprogramma Behoud. 

zorg-personeel-teamoverleg

Meer informatie