Amsterdamse organisaties voor Maatschappelijke Dienstverlening slaan handen in een

23-03-20

Er is een gelegenheidssamenwerking gestart tussen Amsterdamse organisaties in de maatschappelijke dienstverlening: Voor elkaar in Amsterdam. Een initiatief voor de oudere en/of kwetsbare Amsterdammer om te zorgen voor sociaal contact en praktische hulp. 

Op het moment dat de maatregelen rondom het coronavirus bekend werden, hebben de organisaties voor maatschappelijke dienstverlening de koppen bij elkaar gestoken om te kijken wat zij in deze situatie nog voor de Amsterdammers kunnen betekenen. Immers, de groepsactiviteiten moesten stoppen, dagbesteding en de ontmoetingsruimtes zijn gesloten. De vraag was hoe hun diensten nog zo goed mogelijk kunnen worden blijven ingezet en hoe dat stedelijk kan worden georganiseerd. Het resultaat is een centraal telefoonnummer en een speciale website: www.voorelkaarinamsterdam.nl 

Met dit initiatief komen vraag en aanbod bij elkaar. Men kan zich aanmelden voor praktische hulp of voor een luisterend oor als je de deur niet meer uit kan. Amsterdammers die iets kunnen en willen betekenen voor een ander kunnen zich via de website opgeven.  

Betrokken organisaties
Inmiddels hebben vele organisaties zich aangesloten of toegezegd mee te willen werken aan een succesvol verloop van de matches. Met een aantal organisaties wordt rechtstreeks gekoppeld vanuit het centrale telefoonnummer. Dit zijn de organisaties die een team paraat hebben om hulpvragen te ontvangen en waar vrijwilligers vanuit het centrale nummer naar worden doorgeschakeld. Zij kennen de lokale initiatieven, informele zorg, in hun buurten en werken daarmee samen. Zo kan er worden gezorgd voor matches op maat en buurtgebonden. Het gaat om de volgende organisaties: 

Combiwel (voor Zuid en West)
- Dynamo ( voor Oost)
- Dock (voor Centrum)
- Civic ( voor indische buurt en oostelijk havengebied)
- Burennetwerk Amsterdam ( voor Nieuw West en Zuid-Oost)
- Doras ( voor Noord)
- Hulpdienst Buitenveldert ( voor Buitenveldert)

Hoe werkt het?

1. De sociale organisaties voor Buurtwerk zorgen voor de koppeling tussen de praktische hulpvragen en de mensen die willen helpen. Ze werken daarvoor samen met elke andere organisatie die hier al iets in betekent. Hiermee maken ze gebruik van de netwerken die er al zijn in de buurten. 

2. Is een vraag groter dan praktische hulp of wellicht zelfs ernstig en urgent, dan geven ze deze actief door aan onze collega-organisaties die deze hulp op professionele wijze kunnen gaan invullen.

3. De basis voor het telefoonnummer is een samenwerking van onderstaande organisaties. Echter zonder de inzet en hulp van alle andere organisaties die zich al inzetten voor de buurt en de Amsterdammers zou het niet lukken. Samenwerking is hierin heel belangrijk. 

4. Er is dagelijks afstemming met de gemeente Amsterdam. De signalen die worden opgepakt vanuit de vele mails en telefoontjes worden met hen gedeeld.

Contact
De gemeente Amsterdam ondersteunt Voor Elkaar In Amsterdam. Daarbij is d
e coördinatie is in handen van Combiwel Buurtwerk. Contactpersoon: Monique de Vries, directeur. Contact opnemen? Mail naar communicatie@combiwel.nl