Uitwisselingsstages ook in 2018

16-01-18
Uitwisselingsstages - SIGRA

De eerste stage-uitwisseling tussen verschillende zorgorganisaties is in 2017 succesvol verlopen. Gedurende 10 weken liepen 13 leerlingen (BBL-Verpleegkunde) stage bij een andere organisatie, waarvan de meesten binnen een ander werkveld. Met mooie resultaten, zoals een van de leerlingen concludeerde: “Het heeft mij inzicht in een ander vakgebied opgeleverd en hoe om te gaan met verschillende niveaus van werknemers.” In 2018 komt er een vervolg. 

De pilot wordt dit jaar verlengd, zodat in september 2018 een tweede groep leerlingen met een externe stage kan starten. Projectleider Irene Hermans (SIGRA): “Nieuw dit jaar is de startbijeenkomst voor leerlingen en werkbegeleiders waarin ruimte is voor kennismaking en verwachtingsmanagement. Hierdoor kunnen we er met de deelnemende organisaties nog meer rendement uit halen." Evean, Pennemes, Reade, HVO Querido, Brentano en Amstelring zijn initiatiefnemers van deze pilot. Zou u graag meer willen weten over dit project, dan kunt u contact opnemen met Irene Hermans (projectleider vanuit SIGRA). 

Succesvol

Uit de evaluatie eind 2017 bleek dat leerlingen en werkbegeleiders heel enthousiast waren. Een leerling: “Ik heb ontzettend veel geleerd op het gebied van ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen), verpleegtechnische handelingen,  etc. Ook heb ik geleerd om met onverwachte situaties om te gaan. En ik heb daarnaast gezien hoe keihard de mensen in de thuiszorg werken en met zoveel liefde en passie.” Deze uitwisseling van informatie en het inzicht verkrijgen in andere vakgebieden, is precies waarom de Uitwisselingsstages zijn gestart. 

Uitwisselingsstages voor bredere ontwikkeling verpleegkundige

De werkgroep Uitwisselingsstages is in 2016 opgericht met als doel BBL-leerlingen verpleegkunde (MBO en HBO) een externe stage aan te bieden, zodat zij de mogelijkheid krijgen zich breder te ontwikkelen als verpleegkundige. Gezien de huidige verschuivingen van 2e- naar 1e lijns-zorg zal kennisdeling tussen ziekenhuizen, VVT en GGZ steeds belangrijker worden. Vanwege het feit dat het organiseren van een externe stage vaak intern leidt tot planningsproblematiek, heeft de werkgroep een methodiek ontwikkeld waarin leerling verpleegkundigen gelijktijdig worden uitgewisseld. De Uitwisselingstages zijn het resultaat hiervan. 

Meer informatie over Uitwisselingsstages vindt u hier

De Uitwisselingsstages zijn onderdeel van het programma Arbeidsmarkt & Onderwijs