Terugblik webinar: Duurzame Inzetbaarheid, zo maak je er werk van!

14-10-20
Webinar en yoga

Op maandag 5 oktober organiseerde SIGRA i.s.m. Zorg & Zekerheid, Zilveren Kruis en Colijn & Partners  de webinar Duurzame inzetbaarheid, zo maak je er werk van! Deze keer vanaf een heel bijzondere locatie: het Cobra museum in Amstelveen. We gingen met experts in gesprek over duurzame inzetbaarheid. Ook bespraken we hoe je daar concreet handen en voeten aan kan geven binnen je organisatie. Ter afsluiting liet Cecile van Boost My Day zien hoe je yoga vanuit een stoel doet. Als laatst deden we een korte tour door het Cobra museum.

De webinar is geheel terug te zien via de link onderaan dit artikel.

Het belang van gezien worden
Jelmer van der Burg (ambulance verpleegkundige, ledenraad V&VN) en Menno van Leeuwen (manager a.i. SIGRA) benadrukten het belang van fysieke en psychologische veiligheid. Daarnaast gaven ze aan dat er ook ruimte en aandacht moet zijn voor de dingen die het werk leuk maken: de mogelijkheid om cursussen/symposia te volgen, een teamuitje of bedrijfsfeestje. Maar bovenal is het belangrijk om als manager oog te hebben voor hoe het met iemand gaat.

“Het is heel belangrijk dat je gezien wordt. Dat klinkt eenvoudig, maar dat wordt nog wel eens vergeten door de waan van de dag. Juist die kleine dingen kunnen een groots effect hebben”.

Initiatief 1: In stijl naar de finish
Odile Tits (hr-business partner en ESF-projectleider) en Saskia Bredeveld (adviseur arbeidsvoorwaarden)vertelden over het duurzame inzetbaarheidsprogramma In stijl naar de finish van Arkin. Saskia: ”We hadden al heel veel, maar medewerkers konden het niet altijd vinden of wisten niet van het bestaan af”. Arkin heeft een duurzaam inzetbaarheid programma ontwikkeld waar oog is voor de verschillende levensfases en behoeften van medewerkers. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Berenschot en door het organiseren van interne bijeenkomsten met medewerkers.

Initiatief 2: Samen vitaal!
Het duurzame inzetbaarheidsprogramma van Omring heet Samen Vitaal! Susie Flameling (programmanager Samen Vitaal! en ESF-projectleider)vertelde waarom Omring duurzame inzetbaarheid zo belangrijk vindt. Omring wil namelijk een vitale organisatie zijn, waarbij medewerkers met vitaal en met plezier naar het werk gaan. Om medewerkers te bereiken en te betrekken hebben ze de Samen Vitaal Karavaan georganiseerd. Susie: ”Met de Samen Vitaal Karavaan gingen we de verschillende locaties af. Op die manier konden medewerkers verschillende stands bezoeken, informatie vinden over alle workshops en ook de trainers bevragen”. Een van de thema’s waar heel veel interesse waar medewerkers veel interesse voor hadden was overgangsproblematiek, een thema waar nog veel ontwetendheid en taboe over is.  De workshops hierover van gynaecologen Wilma Smit en Pauline Ottervanger waren zeer druk bezocht!

Terugkijken webinar?
Het gehele webinar kan je terugkijken via deze link.