Scholieren steken handen uit de mouwen in zorg en welzijn

31-10-19
Scholieren steken handen uit de mouwen in zorg en welzijn

Ruim 146 leerlingen uit het basisonderwijs en het VMBO zijn gisteren en vandaag hard aan het werk gegaan bij zorg- en welzijnsorganisaties in Amsterdam. Tijdens bliksemstages ontdekten de scholieren hoe veelzijdig de sector is.

Hoe geef je iemand een injectie? Welke activiteiten kun je organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking? En hoe zorg je ervoor dat een ziek persoon van zijn ziekenhuisbed in de badkamer komt? Dit zijn zomaar drie voorbeelden van werkzaamheden waar de scholieren bij mochten helpen.

Bij Philadelphia Egoli4U, een van de deelnemende organisaties, gingen de scholieren enthousiast aan de slag. Egoli4U is een trainingshuis voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar met een (licht) verstandelijke beperking. De scholieren waren geïnteresseerd in hoe het eraan toegaat bij zo’n locatie, stelden veel vragen en kwamen zelf ook met voorbeelden van mensen uit hun eigen netwerk die zorg nodig hebben. Een reactie van een van de scholieren: “Dit is niet niks, het is best verantwoordelijk werk, maar wel heel mooi om anderen te helpen”.

“We hopen dat scholieren door deze bliksemstage nog meer willen ontdekken over onze sector”, zegt Ingrid Sluijs, manager Arbeidsmarkt & Onderwijs bij SIGRA. “Hoe trekken we meer jongeren aan? Dat blijft een prangende vraag voor veel werkgevers. Een kijkje in de beroepspraktijk van een professional verbreedt de blik van scholieren. Zo hopen we bij te dragen aan een weloverwogen studiekeuze en wie weet een kansrijke carrière in zorg en welzijn.”

Daniël Roos van medeorganisator JINC: “Veel leerlingen hebben een beperkt idee van wat er te koop is op de arbeidsmarkt. En dat geldt vooral voor degenen die opgroeien in wijken met sociaal-economische achterstand. We willen de horizon van deze kinderen verbreden, hen laten ontdekken wat kansrijke beroepen zijn én waar hun eigen talenten liggen.”

Wil je volgend jaar ook een bliksemstage organiseren binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met Waheeda Abdoelrahman van SIGRA