Noord-Hollandse ziekenhuizen starten digitale beeldenuitwisseling

16-12-20

Noord-Holland is gestart met het digitaal uitwisselen van medische beelden tussen Amsterdam UMC, Boven IJ Ziekenhuis, Amstelland Ziekenhuis en Noordwest Ziekenhuisgroep. Binnenkort sluiten ook het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, OLVG en Flevoziekenhuis aan. Zorgverleners kunnen voortaan direct de externe medische beelden en beeldverslagen van hun patiënten inzien wanneer zij behandeld worden in een van de andere ziekenhuizen. Een hele verbetering die bijdraagt aan snelle en veilige patiëntenzorg.

Patiënten worden voor een specifieke behandeling regelmatig verwezen naar een ander ziekenhuis. De digitale medische beelden en beeldverslagen van de patiënt die voor de behandeling nodig zijn worden dan via een dvd verzonden naar dit ziekenhuis.'Samen met SIGRA, Zorgring en collega’s uit de verschillende ziekenhuizen hebben we gekeken hoe we het uitwisselen van deze medische beelden konden vereenvoudigen,' vertelt Kasper Visser, projectleider bij Amsterdam UMC. 'Het versturen van medische beelden op een dvd is namelijk niet ideaal. Niet alleen duurt het lang voor de dvd bij de behandelende afdeling binnen is, er moeten ook nog veel handelingen verricht worden voordat de zorgverlener de beelden kan bekijken. We vonden dat dit sneller èn veiliger moest.'

Goed beveiligd platform
Om de digitale gegevens te kunnen delen hebben de vier ziekenhuizen samen met SIGRA en Zorgring Noord-Holland Noord een regionaal uitwisselingsplatform gerealiseerd. Dit platform maakt gebruik van XDS, de internationale standaard voor digitale gegevensuitwisseling. Dit betekent dat op gestandaardiseerde en goed beveiligde wijze gegevens worden uitgewisseld. Alleen zorgpartijen die voldoen aan strenge beveiligingseisen mogen gebruikmaken van dit platform.

Enorme verbetering
De uitwisseling van beelden tussen de vier ziekenhuizen is in eerste instantie op kleine schaal gestart, o.a. binnen de oncologische zorg. Na een succesvolle gecontroleerde start volgt opschaling begin volgend jaar binnen de regio.

Landelijke opschaling
'Er zijn al meerdere regio’s die gebruik maken van op XDS gebaseerde platformen, ieder met een eigen afsprakenstelsel. Binnen het landelijke programma Twiin is recent het project Knoop. gestart om alle regio’s te koppelen met een landelijke afsprakenstelsel. SIGRA is één van de initiatiefnemers van dit project.”, vertelt Walter de Haan Informatiemanager bij SIGRA. '2021 staat in het keten van verder opschalen van het platform, zowel over patiëntstromen als meer informatie.'

Lees meer over XDS of neem contact op met Walter de Haan, Informatiemanager bij SIGRA, via servicemanagement@sigra.nl