Hoe ondersteun je zorg- en welzijnsprofessionals in tijden van corona?

11-06-20
Webinar 9 juni

Wat kun je als werkgever voor je medewerker betekenen? En welke tools kunnen je hierbij helpen? Tijdens de interactieve webinar op dinsdag 9 juni georganiseerd door SIGRA i.s.m. Zilveren Kruis en Colijn & Partners zijn deze vragen beantwoord.

Tijdens de live uitzending ging SIGRA in gesprek met Marjolijn Punt (arbeidspyscholoog, Shared Ambition) en Astrid Renes (programmamanager, Teamshape) over wat de effecten zijn van de coronacrisis op medewerkers. En hoe je daar als werkgever en/of leidinggevende het beste in kan ondersteunen. Zo’n 102 leidinggevenden, hr-professionals en beleidsadviseurs- en medewerkers werkzaam in de zorg- en welzijnssector namen deel en stelden vragen via de chat.

“Door de coronacrisis wordt er nog meer gevraagd van zorg- en welzijnsprofessionals. Tegelijkertijd is het lastiger geworden om je batterij weer op te laden, omdat veel activiteiten die voor ontspanning zorgen maar deels of niet kunnen. Daarom is extra aandacht voor medewerkers, en voor elkaar nu zo van belang.”, aldus Marjolijn Punt.

Maar hoe doe je dit? Marjolijn legt uit dat  je medewerkers kan ondersteunen door aandacht te hebben voor verbinding, autonomie en competenties. Werkgevers en leidinggevenden helpen medewerkers door te investeren in wat ook wel  psychologisch kapitaal wordt genoemd:  hoop, optimisme, (zelf)vertrouwen, veerkracht en psychologische veiligheid. Marjolijn benadrukt dat het belangrijk is om zowel in gesprekken, als in je organisatiecultuur aandacht te hebben voor psychologisch kapitaal. Het begint in ieder geval met het gesprek tussen leidinggevende en de medewerker, waarbij zelfregie  en de behoeften van de medewerkers uitgangspunten zijn. Een tool die hierbij kan helpen is “Synergy in de zorg”. “Deze tool bevordert de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en is aangepast op de corona situatie.”, aldus Astrid.

Terugkijken webinar

Ben je benieuwd wat nog meer is besproken tijdens de webinar? Klik hier om de webinar terug te kijken.

Webinar 9 juni medewerkers helpen corona

Aanvragen naslagwerk webinar

Wil je meer informatie over de besproken interventies of hoe je deze beschikbaar kan stellen voor medewerkers? Stuur dan een mail naar Nicole Ranzijn via nranzijn@sigra.nl en vraag om het naslagwerk van de webinar.

Voor dit project is steun verleend vanuit het Europees Sociaal Fonds. Dit fonds is van de Europese Unie. 

ESF logo