Dansen met een zorgrobot in Week van Zorg en Welzijn

15-03-18

“Hé, je staat voor Zora! Nu kan ik haar niet goed zien”, zegt een bewoner van revalidatie- en verpleeghuis Vreugdehof terwijl zorgrobot Zora dansbewegingen maakt op Michael Jacksons ‘Billie Jean’. Nieuwsgierige bewoners hebben zich in hun rolstoel rondom de robot verzameld en kijken toe of dansen mee.

Fieldlabs heeft deze donderdagmiddag 15 maart in de Week van Zorg en Welzijn een inloopmiddag georganiseerd in Fieldlab Amsterdam –Vreugdehof waar bewoners, bezoekers en andere geïnteresseerden kennis kunnen maken met zorgtechnologie die je thuis kunt gebruiken.

Een andere publiekstrekker is het virtueel fietsen. Vanuit de rolstoel kan op een hometrainer gefietst worden terwijl beelden van de omgeving, stad of natuur te zien zijn op een scherm. Ook de CRDL (cradle) wordt veelvuldig uitgeprobeerd. Het is een apparaat dat aanraking in geluid vertaalt en zo contact mogelijk maakt voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie - zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking - en hun omgeving.

Het enthousiasme van het publiek voor de gedemonstreerde zorgtechnologieën werkt aanstekelijk en iedereen komt kijken, voelen, of meedoen. Maar zodra zorgrobot Zora uitgeput van het dansen op de grond valt, wordt het weer langzaamaan rustig.