Bestuurders in gesprek met DG's VWS

15-11-16
In gesprek met DG's VWS - SIGRA

Eind oktober 2016 gingen bestuurders van SIGRA-leden, net als vorig jaar, in gesprek met de DG's van VWS. Bas van den Dungen (DG curatieve Zorg) en Martijn Verbeek (directeur Langdurige Zorg) kwamen naar Amsterdam om over de miljoenennota 2017 en de kansen en knelpunten in de regio te spreken.

De belangrijkste boodschap die Bas en Martijn meegaven, was dat er geen grote veranderingen meer op stapel staan. Er is, met reden, ongelofelijk veel overhoop gehaald de afgelopen jaren. Het komende jaar wil VWS de veranderingen van de transities in de praktijk werkzaam maken in plaats van aanpassingen maken in beleidsregels.

VWS wil graag hierover in gesprek blijven met SIGRA en horen waar SIGRA-leden tegen de randvoorwaarden aanlopen. SIGRA is bezig met het maken van vervolgafspraken op een aantal thema’s die SIGRA met de DG’s heeft besproken. Dit zijn:

  • Goede doorstroming van patiënten
  • Zorg- en welzijnsvernieuwing
  • Integrale, gestructureerde eerstelijns ouderenzorg
  • Verbeteren van de ICT en informatie-uitwisseling in zorg en welzijn
  • Gezamenlijke aanpak capaciteitsvraagstuk verpleegkundigen

VWS wierp ook een blik op de verdere toekomst. In 2040 is de helft van Nederland Chronisch ziek. Ziekte wordt onderdeel van het leven. Bas en Martijn gaven aan meer te gaan kijken naar gezondheid en de vraag: Hoe voorkom je zorg? VWS blijft mensen stimuleren om eigen regie te pakken op hun gezondheid.

Meer informatie? Neem contact op met Mariëtte van der Lans